ONTTEGEL!
Eind juni vond in Den Haag kunstproject ONTTEGEL! plaats. Op de Turfmarkt naast het stadshuis aan de Turfmarkt werd voor groot publiek door LfM een opvallende performance gehouden. Samen met bezoekers werd een saai stukje bestrating weggehaald en werd de onttegelde plek omgetoverd tot een aantrekkelijk groenten- en kruidentuintje, symbolisch voor de nodige opname van regenwater en het tegengaan van warmteafgifte in de stedelijke omgeving.
Uit onderzoek is gebleken dat Den Haag het warmste stadscentrum van Nederland heeft! Dat lijkt aanvankelijk misschien best prettig, maar dat is het zeker niet, speciaal voor de gezondheid van kinderen en ouderen. Het tegengaan van het dit ‘hitte-eiland’-effect kan heel eenvoudig zelf worden aangepakt door het weghalen van bestrating en het vergroenen van de stad.
Ook werd de Climate Rescue Unit voor het eerst gepresenteerd.
Een mobiele unit met meetinstrumenten, speciaal gereedschap voor het weghalen van bestrating en tuinaanleg en informatie materiaal. De eerste tegels zijn gelicht door wethouder Joris Wijsmuller en Hoogheemraad Marcel Houtzager.
De kunstaktie ONTTEGEL! van het Laboratorium voor Microklimaten werd tevens door het Haags Milieucentrum gebruikt voor de Haagse aftrap van de landelijke operatie Steenbreek, waarin mensen een tegel kunnen inruilen voor een plant. Een nieuwe kunstperformance en film over onttegelen in Den Haag en Portland V.S. staat gepland in oktober.
Om uit te delen: De Pastegel
De Pastegel is een kartonnen stoeptegel van 30 x 30 centimeter, dat is het standaardformaat voor straattegels. Je kunt deze Pastegel gebruiken om te zien hoe het staat als je in je eigen omgeving onttegelt en daar een mini-tuintje aanlegt door de tegel met de groene zijde naar boven op je stoep te leggen. Wordt nu vrienden met het Laboratorium op facebook (www.facebook.com/microclimates)en ontvang gratis Pas-tegel (ophalen of tegen verzendkosten)