Future Cities: Arnhem

We werkten voor dit project samen met  Future Cities. Dit zijn stedelijke netwerken in Europa die samen werken tegen ongewenste gevolgen van klimaatverandering. Arnhem concentreert zich daarbij op de gevolgen van hitte voor de stad.

Het mobiel Laboratorium voor Microklimaten maakte  in  Arnhem  het stadsklimaat zichtbaar met prikkelende kunstinterventies. Het laboratorium organiseerde een fietsroute met een elektrische vrachtfiets, interviewde deskundigen,  maakte een  mosmicroklimaat ter plaatse en legde reacties van bezoekers vast middels film. Deze opnames werden gebruikt voor een documentaire over de gevolgen van klimaatverandering voor de stad:

Fietsroute LfM; dag 1
Foto's: Koos Schaart

-Rijnstate, Wagnerlaan 55, kunstproject: Het Mosbed. Rijnstate beoogt het meest duurzame ziekenhuis van Nederland te worden, bijvoorbeeld door het inkopen van groene energie en het bevorderen van schoon vervoer. Hoe kunnen patiënten en bezoekers betrokken worden in dit duurzame denken? Het Mosbed is een medisch bed wat prettig oogt door het weelderige groene mos wat er op groeit en de bezoeker/patiënt symbolisch uitnodigt eens lekker zacht te gaan liggen. Een steuntje in de rug om het ziekenhuis eens van een ‘groene’ kant te bekijken (nr 1.)
-Woonzorgcomplex Aerenheem , G.A. van Nispenstraat 100. Gesprek met Arno Vlooswijk over thermoregulatie, Trees for Grannies (nr 2)
- Park Sonsbeek, Bezoekerscentrum Sonsbeek, Zijpendaalseweg, gesprek over windconvectie park met Jeoen Glissenaar(nr 3)
- Kronenburg, Kronenburgersingel, kunstproject:  Groene Graffiti, Kronenburg is een naoorlogse ‘stenige’ wijk met weinig groen. Gemeente, woningcorporaties, wijkoverleg en bewoners zetten zich in om daar verandering in te brengen. Wanneer zullen de eerste groene gevel- en daktuinen hier verschijnen? (nr 4)

Fietsroute LfM; dag 2
- Kerkplein, kunstinterventie: Onttegeling!. Zijn er in eigen werk-of leefomgeving meer mogelijkheden om steen of verharding weg te halen zodat regenwater wegloopt en het minder warm wordt in de zomer? Voor één dag wordt een stukje bestrating van het Kerkplein weggehaald en kunnen bezoekers mos planten om het plein tijdelijk een ‘nieuw klimaat’ te geven! Mos is onderscheidend en opvallend in aanzicht, stimuleert het ontwerpen van groene ruimte, daken en gevel toepassingen en daarmee onder andere het werken aan oplossingen betreffende de hitteproblematiek in steden zoals Arnhem (A)
 

- Vrijstaande verticale tuin, Bloemstraat 59. gesprek over verticaal tuinieren(B)
- Jan Ligthartschool, pleinproject, Slichtenhorststraat 27a. Gesprek over groene pleinen, stadslandbouw(C)
- Park Sonsbeek. gesprek over windconvectie park met Vincent Kuijpers(D)
- Coehoorn, Eusebiusterrein: kunstproject: Het Mospad. De gemeente Arnhem heeft een deel van het Kleine Eusebius-terrein beschikbaar gesteld voor publiek gebruik. Zo is het idee ontstaan om er een educatieve- of stadstuin van te maken. Ook worden de initiatiefnemers door stadslandbouw projecten en daktuinen geïnspireerd. Een mospad in de stad. Er is een stukje bospad aangelegd; stoeptegels zijn bedekt mos. Het pad is nu klaar om verder te groeien en hopelijk spoedig in een eetbaar bos te veranderen. Een parkje waarbij planten, struiken en bomen eetbare producten leveren aan de stad.(E)